Veel gestelde vragen:

 

Wij overwegen om zonwering aan te schaffen, waar moeten wij op letten?

Tegenwoordig worden er geen echt slechte producten meer gemaakt maar zitten er wel grote kwaliteitsverschillen tussen de diverse producten die er op het eerste gezicht hetzelfde uitzien. Het is dus zaak om goed op te letten welk merk er voor de onderdelen gebruikt wordt, het merk motor of het merk doek.

 

Op welke kwaliteitspunten moet ik letten?

De belangrijkste kwaliteitspunten waar onze zonwering aan moet voldoen zijn onder andere:

- Doek, bekende leveranciers zijn: Swela en Dickson.

- Techniek, TNO/TÜV gekeurd.

- Elektrische bediening, hoofdzakelijk Somfy producten.

- Garantie, 2 jaar volledige garantie en 5 jaar fabrieksgarantie .

 

Wat is de gemiddelde levensduur van buitenzonwering?

De gemiddelde levensduur van een goed zonweringsproduct ligt ruwweg tussen de 10 en de 20 jaar, de levensduur is wel sterk afhankelijk van hoe men het product behandeld en of het regelmatig wordt onderhouden en schoongemaakt.

 

Kan een doek worden vervangen van bestaande zonwering?

Ja, wel moet men letten op voldoende ruimte tussen de kast en de doekrol als men een effen doek vervangt door een streepdoek.

 

Hoe kan een doek worden schoongemaakt?

Een droog zonweringsdoek kan het beste stofvrij gemaakt worden door zuigen, wegblazen, kloppen of borstelen. Voor het verwijderen van vetvlekken kunt het beste een schone doek met oplosmiddel (op basis van trichloor) gebruiken. Voor waterachtige vlekken het doek goed natmaken en met een schone, vochtige doek opwrijven. Gebruik nooit een hogedrukreiniger, zeep of andere chemische producten!

 

Wat te doen als het doek nat is geworden?

In principe kan het doek nat opgerold worden. Zodra het weer het toelaat moet de zonwering wel zo snel mogelijk weer uitgerold worden om het doek te kunnen laten drogen. Een doek wat nat is geworden kan wel wat meer gaan plooien en sporen achterlaten van vuil wat met het doek mee omhoog is gekropen.

 

Waardoor kreukt het doek bij het oprollen?

Het kreuken cq plooien van het doek ontstaat doordat de aan elkaar gestikte banen van 120 cm breed enige spanning in het doek geven. Omdat op de stiknaden het doek 2x zo dik wordt ontstaan er bij het oprollen ook plooien. Dit verergerd naarmate het scherm breder of de uitval groter wordt. In principe komt deze plooivorming bij bijna alle zonweringsdoeken voor, zij verminderen echter in geen geval de kwaliteit van het product.

 

Wat kan ik zelf doen aan onderhoud?

Voor een zonnescherm: Maak uw zonwering minimaal een keer per jaar schoon. Na de schoonmaakbeurt voorziet u de scharnierende of draaiende delen, de kunststof geleidingsblokken en aluminium geleidingsprofielen van een droogsmeermiddel (bijvoorbeeld siliconenspray).

 

Voor een rolluik: Reinig het rolluik minimaal twee keer per jaar met een schoonmaakproduct (niet agressief ) en lauw water. U kunt daarna het rolluik in de wax zetten, dit om de inwerking van vuil op de lak tegen te gaan.

Voor een goede werking reinigt u de rubbers in de geleidingsprofielen minimaal 2 keer per jaar. Na het reinigen voorziet u de rubbers van een droogsmeermiddel (bijvoorbeeld siliconenspray).

Gebruik geen vette middelen, deze trekken juist het vuil aan.

 

Wat is de maximale windbelasting van een zonnescherm?

Niet alleen de windkracht, ook de circulatie en de windrichting kunnen schade berokkenen aan uw zonwering. Voor bijvoorbeeld een terrasscherm kan een windkracht 4 of hoger al problemen geven aan de gevel, armen van het scherm of het doek.

 

Reageert een zon/wind automaat ook op regen?

Een zon/wind automaat reageert op de hoeveelheid licht en de windkracht. Op een typisch Hollandse dag met zon en kort daarop een pittige bui kan het risico bestaan dat het doek nat wordt of zelfs vol met water komt te staan. De zon/wind automaat heeft een ingebouwde vertraging van circa 15 minuten voordat het scherm ingestuurd wordt als de zon weg is, dit om het zogenaamd jojo effect te verkleinen. Bij een te harde wind reageert de automaat binnen enkele seconden of gaat het scherm zelfs helemaal niet uit.

Voor eventuele schade aan de zonwering en/of gevolg schade bij gebruikt van een zon/wind automaat, windbeveiliging of afstandsbediening is Budgetsun.nl niet aansprakelijk.